Subscribe to RSS feed Follow Tasapainopiste on Twitter Visit Tasapainopiste's YouTube page

Lonkkakipu

Lantion ja lonkkanivelten ongelmat voivat saada alkunsa sekä ylä-/keskivartalon lihaksiston virhetoiminnasta että epätasapainoista oikean ja vasemman lonkkanivelen ja alaraajan toiminnassa. Esimerkiksi huonosti kuntoututetusta toispuoleisesta alaraajavammasta muodostuu helposti toiminnallista heikkoutta. Epävakaampi/heikompi puoli ei kykene kuormittumaan yhtä hyvin kuin vakaampi puoli, jolloin paino ja työ on jatkuvasti liikaa toisen lonkan päällä. Erilaiset lihasten virhetoiminnat voivat myös muuttaa reisiluun pään asentoa lonkan nivelmaljassa ja aiheuttaa rajoittunutta liikelaajuutta. Poikittaisen vatsalihaksen ja muiden syvien tukilihasten heikentynyt toiminta voi johtaa SI-nivelen epävakauteen. Nämä virhetoiminnot johtavat rakenteiden epätasaiseen kuormittumiseen, mikä johtaa ajan kuluessa degeneratiivisten muutosten ja oireiden ilmaantumiseen. Tämän vuoksi pelkkä oireiden hoitaminen tulehduskipulääkkeillä, tukipohjallisilla tai -vöillä, erikoiskengillä, hieromalla tai muuten manipuloimalla ei tuo pysyviä tuloksia, ja haluammekin aina lisäksi korjata perimmäiset syyt oireiden taustalla.

Tyypillisiä lantion alueen oireita:
- SI-nivelen virhetoiminta (yliliikkuvuus tai virheasento)
- lonkkanivelen kuluma ja kipu
- pakara- ja nivuskipu
- reiden säteilykivut ja kireät lihakset
- lonkan bursiitti
- lonkan napsuminen ja epävakaus

Kokeile alla olevan videon liikesarjaa ensiapuna* oireisiisi:
*Liikesarja tarjotaan vain opetustarkoituksessa, eikä sen voida olettaa toimivan kaikilla alueen kiputiloista kärsivillä, koska biomekaaninen syy voi vaihdella. Luota aina ensisijaisesti omiin tuntemuksiisi siitä, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei. Älä tee mitään liikettä mikäli se aiheuttaa kipua, tuntohäiriöitä tai muita oireita. Yksilöllisen biomekaanisen syyn selvittäminen ja korjaaminen vaatii yleensä henkilökohtaista diagnostiikkaa sekä ohjausta.

Mikäli sinulla on kysyttävää näistä liikkeistä tai haluat jakaa kokemuksiasi lantion alueen kipujen hoitamisesta, ole hyvä ja käytä alla olevaa kommenttilomaketta tai ota yhteyttä suoraan minuun yksilöllisen ja kokonaisvaltaisen valmennuksen aloittamiseksi.

Vastaa