Subscribe to RSS feed Follow Tasapainopiste on Twitter Visit Tasapainopiste's YouTube page

Olkapääkipu

Olkapääoireet saavat yleisimmin alkunsa rintarangan ja olkapään rajoittuneesta toimintakyvystä. Olemme lukinneet käsiemme toimintaympäristön noin 90 x 120 cm kokoiseen vartalon etupuolella leijuvaan kuvitteelliseen laatikkoon (reisien puolivälistä hartiatasoon), eli käytämme säännöllisesti vain murto-osaa olkapäidemme liikelaajuudesta. Vähitellen muodostuvat lihasepätasapainot vetävät ja lukitsevat olkapäät eteen pyöristyneeseen asentoon. Rintarangan kyfoottisuus toimii lapaluulle epävakaana alustana ja on osaltaan altistamassa olkaniveltä vammoille. Nämä virhetoiminnot johtavat rakenteiden epätasaiseen kuormittumiseen, mikä johtaa ajan kuluessa degeneratiivisten muutosten ja oireiden ilmaantumiseen. Tämän vuoksi pelkkä oireiden hoitaminen tulehduskipulääkkeillä, teippauksilla, kiertäjäkalvosinta vahvistamalla, hieromalla tai muuten manipuloimalla ei tuo pysyviä tuloksia, ja haluammekin aina lisäksi korjata perimmäiset syyt oireiden taustalla.

Tyypillisiä olkapään oireita:
- lihaskireydet hartialihaksissa
- kiertäjäkalvosinlihasten jänteiden pinne- ja tulehdustilat sekä repeämät*
- lapaluun alueen kipu
- olkanivelen sijoiltaanmenot
- AC- ja SC-nivelten kiputilat
- limapussin tulehdus

*Mikäli kiertäjäkalvosimessa on todellinen repeämä, on tapahtunut kudosvauriota (osittainen vs. täydellinen repeämä), eli paranemisprosessi vie enemmän aikaa ja voidaan tarvita leikkausta alkuperäisen syyn (toimintarajoitteen) korjaamisen lisäksi. Paranemiseen asti jokin määrä kipua yleensä kummittelee lapaluun seudussa. Joka tapauksessa, kiertäjäkalvosin ei voi koskaan kokonaan parantua, jos toimintarajoitetta ei korjata.

Kokeile alla olevaa liikesarjaa ensiapuna* oireisiisi:
*Liikesarja tarjotaan vain opetustarkoituksessa, eikä sen voida olettaa toimivan kaikilla alueen kiputiloista kärsivillä, koska biomekaaninen syy voi vaihdella. Luota aina ensisijaisesti omiin tuntemuksiisi siitä, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei. Älä tee mitään liikettä mikäli se aiheuttaa kipua, tuntohäiriöitä tai muita oireita. Yksilöllisen biomekaanisen syyn selvittäminen ja korjaaminen vaatii yleensä henkilökohtaista diagnostiikkaa sekä ohjausta.

1. Lepoasento 10 min
Lepoasento

  • Asetu lattialle selälleen ja nosta jalat tuolille tai sohvalle siten, että polvet ja lonkkanivelet ovat noin 90 asteen kulmassa
  • Anna käsien levätä rennosti lattialla kämmenet ylöspäin hartiatason alapuolella
  • Rentoudu ja hengitä syvään ja rauhallisesti (palleahengitys):
    • Sisäänhengityksellä maha nousee ylöspäin ja kylkiluut laajenevat sivuillepäin
    • Uloshengitys passiivisesti

2. Progressiivinen nivusvenytys 30 min / puoli

  • Seuraa alla olevan videon ohjeita ja käytä Tornin tilalla sopivaa portaikkoa suoran jalan kantapään alla
  • Muista että jalkaterä tulee olla tuettuna myös ulkopuolelta, jotta se ei pääse rentoutumisen aikana kallistumaan ulospäin

Mikäli sinulla on kysyttävää näistä liikkeistä tai haluat jakaa kokemuksiasi olkapään alueen kipujen hoitamisesta, ole hyvä ja käytä alla olevaa kommenttilomaketta tai ota yhteyttä suoraan minuun yksilöllisen ja kokonaisvaltaisen valmennuksen aloittamiseksi.

Vastaa